STADSLAB
by Esther Barfoot
Aan het gat van Van der Putte, een grote gapende leemte tegenover het Centraal Station van Leiden, met daarin een cocktail van bouwpuin, stuifzand en op halfzeven hangende hekken, stond Gijsbert van Es in het voorjaar van 2009 zich te verbazen en kwaad te maken dat zoiets bestond. Hij belde met Jeroen Maters, met zijn blog Creatieve Stad Leiden de stad al enige tijd bestookte met goede ideeën en ze spraken af.
READ MORE IN DUTCH.
CHURCHILL AVENUE
by Joost Klimbie en Gerard Kwakkenbos
Wegen, kruispunten, rotondes, ... Onze samenleving is voor haar mobiliteit volledig afhankelijk van een complex netwerk van duizenden kilometers asfalt. Dit netwerk wordt nog steeds uitgebreid, vaak ten koste van onze groene leefomgeving en de natuur. We willen immers prettig kunnen wonen, zonder overlast van al dat verkeer. Maar moet de toename van mobiliteit altijd ten koste gaan van het groen en de leefbaarheid?
READ MORE IN DUTCH.
HET SINGELPARK
by Conny Broeyer
"Wat kunnen we doen voor de binnenstad van Leiden?". Dat was de vraag die Jeroen Maters, inwoner van Leiden, zichzelf enkele jaren geleden stelde. "Hoe kunnen we de binnenstad nog leuker maken?". En langzaam vormde zijn droom voor Leiden zich. Een schitterend lang, groen park door de stad. Ruim zes kilometer vestingwallen omsluiten de binnenstad van de dichtst bebouwde stad van Nederland, een van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa waarvan de structuur nog intact is. Hij zag een geweldige mogelijkheid om er het langste, mooiste en spannendste stadspark van Europa van te maken.
READ MORE IN DUTCH.
ONDER WATER IN LEIDEN
by Aaf Verkade
Een groep actievelingen in de Havenwijk in Leiden is - na diverse eerdere initiatieven in en rond de stadsgrachten - in 2011 het project 'Onder water in Leiden' gestart. Dit is een voor Nederland tot dusverre uniek, door de bewoners uitgevoerd monitoringsproject naar de flora en fauna in de grachten voor hun deur. De kern is: bewoners boven water bestuderen bewoners onder het wateroppervlak. Wie het leven in de eigen woonomgeving kent, gaat er met liefde voor zorgen. Daarbij hoort ook bescherming van de aanwezige levensvormen. Wijkbewoners en horeca doen dat door voor waterleven bijvoorbeeld door het samen consequent schoonhouden van de grachten.
READ MORE IN DUTCH.
CIVIL SOCIETY CLUB OEGSTGEEST
by Milot Martinot
De civil society club voor burgers door burgers. Een on- en offline ontmoetingsplaats en katalysator voor lokale burgerinitiatieven. Met mensen, middelen en munten werkt de Civil Society Club lokaal aan een duurzame en solidaire samenleving.
READ MORE IN DUTCH.
MEET & GREET
by Greet Meesters
In 2010 huurde Greet Meesters de oude buurtwinkel van Bram en Cora van der Laan in Groenoord-Zuid. Zij gebruikt het pand sindsdien voor haar werk als trainer, coach en voor het ontwikkelen van muziekprojecten. Ze noemde het pand Meet&Greet. (...) Meet&Greet is de afgelopen vier jaar naast een inspirerende werkplek ook een inspirerende plek voor sociale- en culturele buurtinitiatieven geworden.
READ MORE IN DUTCH.
GELUKSROUTE
by Marike van Ijsel
De geluksroute is mijn droom over verbinding - waarbij we weten dat we met elkaar zijn verbonden in een groter geheel - en gelijkwaardigheid - waarbij ieder mens van waarde toe te voegen heeft aan dat grotere geheel.
READ MORE IN DUTCH.
PEEN & UI
by Jennefer Verbeek en Charlotte Buijsse
Peen en Ui wil de creatieve atmosfeer in Leiden vergroten en tegelijker voelbaar maken. Om nieuwe creativiteit binnen Leiden te stimuleren, biedt Peen en Ui een platform voor ontmoetingen. Ontmoetingen tussen mensen met verschillende talenten en kennis, die elkaar inspireren tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën. Diverse sectoren, zoals bedrijfsleven, welzijn, onderwijs en cultuur worden aangesproken om deel uit te maken van een bijzonder netwerk.
READ MORE IN DUTCH.
XENIA HOSPICE
by Jacqueline Bouts
Als verpleegkundige werkt Jacqueline Bouts al langer met ernstig zieke kinderen en jongeren. Daardoor en door ervaring in haar privéleven merkte zij dat er binnen de gezondsheidszorg een groep is die te weinig specifieke, op hun leeftijd afgestemde aandacht krijgt. Dat zijn de jongeren en jongvolwassenen.
Deze jonge mensen zijn bijvoorbeeld net op zichzelf gaan wonen, hun eigen leven net begonnen of hebben misschien wel kleine kinderen. Wat doe je dan als je ziek wordt? Waar kun je terecht? Terug naar je ouders lijkt een goede oplossing, maar wil je dat als jongvolwassene?
READ MORE IN DUTCH.